Zlato zrno 2011Razglasitev nagrajenca in podelitev nagrad
Narodni dom v Trstu, 17. junija 2011

O nominacijah za nagrado Zlato zrno 2011

Zlato zrno, nagrada za mlade slovenske ustvarjalce iz Dežele Furlanije Julijske krajine, ki jo letos že četrtič podeljuje Sklad Sergij Tončič v Trstu, je tudi letos na dosegu štirih nominiranih. To so: Petra Grassi, Mateja Černic, Jure Kopušar in soustvarjalca zgoščenke Tekocina Peter Gergolet in Andrej Kralj. Tako se je odločila žirija, ki jo sestavljajo ugledna ustvarjalna imena: Klavdij Palčič, Marko Sosič, Aleš Doktorič, Rosana Paliaga in Marko Kravos. V utemeljitvah je izpostavljeno, kako so nove ustvarjalne osebnosti v zadnjih dveh letih oživljale kulturni utrip našega prostora in ga obenem izzivale s preseganjem kalupov in ljubiteljske samozadostnosti v umetnosti. Na slovesnosti v Narodnem domu v Trstu je bila razglašena dobitnica letošnje nagrade Zlato zrno, ki prejme umetniško oblikovano kocko – znak igre na srečo in tveganja – in denarni znesek. Prav tako bodo tudi nominiranci deležni listine s priznanjem in denarno spodbudo za svoj opazni ustvarjalni dosežek. Na podelitvi je nastopil lanski prejemnik Zlatega zrna harmonikar Igor Zobin, predsednik Tončičevega sklada Marko Kravos pa je kot običajno v svojem nagovoru razgrnil razmislek o ustvarjalnem okolju, pogojih za delo in uveljavitev novih generacij slovenskih ustvarjalcev pri nas. V Narodnem domu v Trstu se je odvijal v petek, 17. junija ob 17.30, praznično “kresni” trenutek, ko se je izkazala pozornost občinstva in medijev do izrazitih prebojnih dosežkov na domači in mednarodni sceni naših mladih entuziastov v obdobju zadnjih dveh let – ter priložnost, da je topel domač aplavz spodbudil letošnje nominirance in nagrajenca Zlatega zrna 2011.

Zlato zrno 2011 prejme zborovodkinja Mateja Černic.


Z diplomami in denarnimi spodbudami so bili odlikovani: Petra Grassi, Jure Kopušar in Peter Gergolet in Andrej Kralj.

Nominiranci

Nominiranci prejmejo diplomo s priznanjem in 500 evrov, eden od njih, nagrajenec, pa umetniški predmet, delo Benečanke Luise Tomasetig, in znesek 2000 evrov.


Mateja Černic zborovodkinja
dobitnica nagrade zlato zrno 2011Mateja Černic je zborovodkinja mlajše generacije, ki je s tekmovalnimi in umetniškimi dosežki vokalne skupine Bodeča neža iz Vrha sv. Mihaela, v kratkem času dosegla preboj iz razširjenega, samoreferenčnega zadovoljevanja, kar pomeni tudi emancipacijo amaterske zborovske dejavnosti. Njen pristop nosi pečat zdrave ambicije po mednarodni konfrontaciji ter stalnem posodabljanju delovne metode v spoštljivem odnosu do visoke umetniške vrednosti, ki jo zborovsko petje lahko odrazi tudi na ljubiteljskem nivoju. Tankočutnost, komunikativnost, pozornost do kakovosti vokalnega izražanja, predvsem sposobnost razumevanja in poglabljanja stilnih in izvajalskih zahtev slovenske in tuje zborovske literature v širokem časovnem razponu zaznamujejo njen pristop s predznakom odlike. Pred kratkim je z zborom Bodeča Neža osvojila dve zlati priznanji na državnem tekmovanju v Vittoriu Venetu, lani pa prvo mesto in najvišje priznanje na Mednarodnem festivalu mladinske zborovske glasbe v Belgiji, leta 2009 dve zlati plaketi na Mednarodnem tekmovanju Slovakia cantat v Bratislavi. Ta in še druga priznanja pričajo o iskanju širše resonance in o smotrni izbiri ustvarjalnih ciljev.


Petra Grassi
skladateljica in zborovodkinjaPetra Grassi je pianistka, pedagoginja, korepetitorka, zborovodkinja, skladateljica, predvsem pa navdušena raziskovalka glasbene umetnosti, ki jo pri vseh teh dejavnostih vodi zavest o pomenu strokovne izobrazbe, na kateri sloni njeno ambiciozno in hkrati samokriticno umetniško snovanje, ob tem pa še stremljenje po izpopolnjevanju s študijem klavirja, solopetja, dirigiranja, kompozicije in glasbene pedagogike. Njene zborovske skladbe izvajajo priznani slovenski zbori in so bile izbrane tudi za tekmovalne programe. Z jasnim, analiticnim pogledom in željo po konfrontaciji gradi svojo polivalentno glasbeno identiteto in premišljeno usmerja svoj trud v obrtniško brezhibno izvedbo ustvarjalnega dela z željo po preseganju povprecnosti v domacem okolju. Letos je diplomirala iz glasbene pedagogike na tržaškem konservatoriju Tartini z muzikološkim obravnavanjem fonetike slovenske poezije v treh skladbah, ki jih je napisala za dekliški-ženski zbor.


Jure Kopušar gledališki ustvarjalecJure Kopušar je študent tretjega letnika AGRFTV v Ljubljani, ki v zadnjih letih izstopa med mladimi gledališkimi ustvarjalci. Nase je opozoril že pred vpisom na Akademijo, tako ob priložnostnih javnih nastopih kot v manjših vlogah pri predstavah Slovenskega stalnega gledališca v Trstu ter z vlogami, ki jih je odigral v okviru gledališke šole Studio Art. Že takrat je bila opazna njegova govorna kultiviranost, ob njej pa mnogostranska odrska prezenca ter izpovedovalna moc. Slednja se je v casu študija okrepila ter znatno prispevala k uspehu predstav, ki jih je oblikoval na Akademiji, saj so le te gostovale tako na Borštnikovem srecanju kakor tudi na festivalih v Istambulu in Novem Sadu. Zaupane so mu bile vloge v vec slovenskih filmih, potrditev njegove igralske tenkocutnosti in vecplastnosti pa predstavlja vloga travestita v Schnitzlerjevem Vrtiljaku (Rondo-ju) v zadnji sezoni Slovenskega stalnega gledališca v Trstu.


Nominacija za ustvarjalni projekt

Peter Gergolet in Andrej Kralj za zgoščenko TekočinaDoberdobčan Peter Gergolet in Tržacan Andrej Kralj sta s skladbami na zgošcenki Tekocina skupine Vulture and the Guru izrazila svojo izvirno glasbeno in besedno ustvarjalnost, ki presega lokalno povprecje in povprecnost z iskanjem dialoga s sodobnimi trendi na širšem mednarodnem obzorju. Pri izvedbi izvirne glasbe na cd-ju so sodelovali številni krajevni ustvarjalci, ki so vsak po svoje prispevali k uglašenemu mozaicnemu projektu. Ta je evidentiral velik izrazni potencial mladih glasbenikov, ki jim je varnost obrabljenih kalupov in gole tržnosti pretesna. Od konceptualne svežine graficne podobe zgošcenke do eklekticnih uglasbitev, ki so smiselno izoblikovane v živ splet z besedilom, je Tekocina kompleksen glasbeni dosežek, pri katerem ne gre prezreti še odprtega obmejnega profila sodelujocih, kar se kaže v raznolikosti zasedbe – pravem laboratoriju neobremenjene, svetovljansko obarvane deželne ustvarjalnosti.