Zlato zrno 2010Razglasitev nagrajenca in podelitev nagrad
Narodni dom v Trstu, 18. junija 2010

O nominacijah za nagrado Zlato zrno 2010

Nagrada je namenjena mladim slovenskim ustvarjalcem iz dežele Furlanije Julijske krajine in jo podeljuje že tretje leto Sklad Sergij Tončič v Trstu. Izpostavlja umetniške dosežke in osebnosti do 35-ega leta starosti, ki so v obdobju zadnjih dveh let prispevali k prepoznavnosti in samozavedanju našega kulturnega okolja.
Naj spomnimo na dosedanja prejemnika Zlatega zrna: leta 2008 je nagrado prejel filmski režiser Martin Turk, leta 2009 pa je kocko prejel likovni umetnik Ivan Žerjal.
Žirija, ki jo sestavljajo Aleš Doktorič, Rosana Paliaga, Klavdij Palčič, Marko Sosič in Marko Kravos je na osnovi večjega števila utemeljenih predlogov odbrala štiri letošnje nominirance s področja filma, književnosti in glasbe. Ti so: Jurij Gruden, Matjaž Klemše, Andrejka Možina, Igor Zobin.
Ob svojem odgovornem delu je žirija zaznala ustvarjalne drže in izbire posameznikov, ki izpričujejo nekonvencionalnost in prenovitveni zagon na posameznih ustvarjalnih poljih, obenem pa izvirno žarčijo specifiko domačega človeškega okolja. Z njimi se Slovenci v Italiji predstavljamo širši javnosti doma in na tujem, z njimi rase naša prepoznavnost, pa tudi naše zaupanje, da je v svetu vse bolj manipuliranih množic tem bolj dragocen posameznik, ki se zaveda svojih tal prav zato, da bi presegel drobnjakarsko ozkosrčnost povprečnikov v v lastni sredini s poletom domišljije, z nepomirljivim dvomom v vsakdanjo danost, z iskanjem skladja z univerzalnimi vrednotami.
Tončičev sklad razglaša štiri imena in z utemeljitvami podprto izbiro v ožji izbor za prestižno kocko z Zlatim zrnom: že sama nominacija jim prinaša listino s priznanjem in denarno nagrado.
Potrebno je izpostaviti tudi pozornost, ki jo spodbujanju umetniške ustvarjalnosti z Zlatem zrnom izkazujejo bančni zavodi Zadružna Kraška Banka, Banka Koper in goriška KB 1909.
Letošnji nominiranci ter njihovo ustvarjalno delo bodo predstavljeni na slovesnosti, na kateri bomo razglasili tudi letošnjega nagrajenca. Slovesna podelitev bo v Narodnem domu v Trstu v petek, 18. junija ob 17.30.

Nominiranci
Nominiranci prejmejo diplomo s priznanjem in 500 evrov, eden od njih, nagrajenec, pa umetniški predmet, delo Benečanke Luise Tomasetig, in znesek 2000 evrov.


Sporočilo žirije o podelitvi nagrade Zlato zrno 2010
Žirijo za nagrado Zlato zrno sestavljajo Klavdij Palčič, Rosana Paliaga, Aleš Doktorič, Marko Sosič in Marko Kravos. Kandidature so do 26. aprila zbirali v NŠK-Ts, v Dijaškem domu S. Kosovel v Trstu, v knjižnici Damirja Feigla v Gorici in v Slovenskem kulturnem centru v Špetru. Eno vlogo smo prejeli po pošti. Obravnavali smo 10 kandidatov, ki so se zvečine prijavili sami, na nekaj mladih ustvarjalcev so nas opozorile kulturne ustanove: KD v Gorici in ZTT. Želeli bi si večje pozornosti kulturnih inštitucij pri evidentiranju kandidatov, predvsem tistih, ki ustvarjajo v drugih okoljih.
Svoje odločitve je žirija sprejemala soglasno – na osnovi gradiva, ki je bilo priloženo priglasitvam in na osnovi osebnih vpogledov v posamezne opuse ustvarjalcev.
Štiri nominirance, imena in utemeljenost izbir sedaj – po javni predstavitvi – poznate, smo izbrali soglasno. In prav tako smo se odločili tudi glede dobitnika Zlatega zrna 2010.

Zlato zrno 2010 prejme Igor Zobin, harmonikar in skladatelj.

Z diplomami in denarnimi spodbudami so bili odlikovani: Andrejka Možina, Matjaž Klemše in Jurij Gruden.


Igor Zobin
harmonikar in skladatelj
dobitnik nagrade zlato zrno 2010Igor Zobin (1980) je kot harmonikar opazno prispeval k prevrednotenju vloge svojega glasbila na mednarodnih koncertnih odrih. Ambiciozno zastavljene umetniške izbire govorijo o glasbeniku, ki mu ni mar tržna dopadljivost in ki skuša izpodbijati stereotipe glede potenciala tega inštrumenta. Koherentno in z žarom utira harmoniki mesto v koncertnih repertoarjih prestižnih glasbenih hiš:  povabila Koncertnega društva v Milanu, festivala Settembremusica v Torinu in Bienala v Benetkah, kjer je nastopil s Simfoničnim orkestrom Italijanske radiotelevizije pod vodstvom Zoltana Peska, so priznanja za njegovo izvajalsko odličnost. Leta 2008 mu je italijanska komisija za glasbo CIDIM  kot prvemu harmonikarju priredila mednarodno koncertno turnejo. Zobin je tudi skladatelj, aranžer in korepetitor; v teh vlogah je šestkrat sodeloval pri gledaliških predstavah Slovenskega stalnega gledališča v Trstu.


Jurij Gruden
filmski in televizijski režiserJurij Gruden (1975) je tržaški filmski in televizijski režiser, ki se uveljavlja v vseslovenskem medijskim prostoru. Po študiju na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani se posveča v prvi vrsti dokumentarnim temam in vsebinam, ki slovensko skupnost v Italiji enakovredno umeščajo v širši vseslovenski kontekst. Njegovo prvo večje delo v tem smislu je  celovečerni dokumentarni film o kinoreporterju in fotografu: Edi Šelhaus – Bil sem zraven (2007), ki mu je sledila dokumentirana filmska pripoved Glasnik slovenske brežine (2008) o pesniku Igu Grudnu. Zadnje njegovo delo je Na koncu Tržaške (2010), kjer s smotrno odbranimi dokumentarnimi posnetki in v živo izoblikuje lik košarkaškega trenerja Petra Brumna, ki je pustil svoj pečat na košarki Jadrana in v slovenskem športu na Tržaškem.


Matjaž Klemše pisateljMatjaž Klemše iz Gorice (1978), je pisateljsko pot nastopil z dnevniško prozo V zakrpanih gojzarjih, ki jo je izdalo ZTT v Trstu leta 2009. Ustvarjanje mu je postopek iskanja sebe in svoje umeščenosti v okolje. Komaj prestana življenjska ogroženost mu je začetna motivacija in ogrodni nosilec, ob katerem avtor z ubesedovanjem sestavlja osebno ravnotežje in ozemljitev, pri tem pa zaznava tudi sočasno krizo in stanje duha v današnji družbi. Klemše privede svoj dnevniško pohodni tekst v izzivalno polifonično pripovedno strukturo, pri kateri se intimistične, refleksivne in pripovedne niti spletejo v radoživo popotniško zgodbo. Uspešno samorastniško delo bo ustvarjalcu, ki je po izobrazbi in poklicu  gradbeni inženir, lahko zanesljiva osnova za nove pohode po pisateljski transverzali.


Andrejka Možina skladateljica, pevka in violončelistkaAndrejka Možina (1981), skladateljica, pevka in violončelistka, je na mnogoteri način angažirana glasbenica. Za sabo ima klasično šolanje in diplomo iz violončela, na pevskem področju pa se je oblikovala ob zborovski dejavnosti, nato z jazzovsko in zabavno solistično usmeritvijo. Vzporedno s koncertno dejavnostjo se posveča pedagoškemu poslanstvu: pri Glasbeni matici je pobudnik oddelka za jazz in zabavno glasbo, ki ga dinamično vodi že šesto leto, samo učenje nadgrajuje z dopolnilnimi tečaji s priznanimi glasbeniki.  S predanim delom ter smislom za organizacijo animira deželno glasbeno stvarnost in plete mednarodne stike med mladimi glasbeniki z oblikovanjem glasbenih skupin. Kot pevka, šansonjerka in aranžerka je v zadnjih dveh letih uspešno nastopala na festivalih v Sloveniji in Nemčiji.